Ekonomi

AB, Gürcistan’ı demokratik gerilemeden dolayı potansiyel yaptırımlar konusunda uyardı

Avrupa Birliği, Gürcistan’a sert bir uyarıda bulunarak, ülkenin demokratik normlardan sapması durumunda AB ile ilişkilerinin bozulabileceğini ve yaptırımlarla karşı karşıya kalabileceğini belirtti. AB’nin Tiflis Büyükelçisi Pawel Herczynski, Cuma günü AB’nin Gürcistan’da demokratik olarak seçilmiş herhangi bir hükümetle çalışma taahhüdünü vurguladı. Ancak, Gürcistan’ın siyasi muhalefetten yoksun bir “tek parti devletine” dönüşmesi durumunda AB’nin Gürcistan’ı üye olarak kabul etmeyeceğini belirtti.

Herczynski’nin yorumları, 26 Ekim’de yapılacak Gürcistan parlamento seçimleri öncesinde geldi. Seçimlerin doğru şekilde ilerlememesi durumunda gelecekte yaptırımların uygulanma olasılığı konusunda endişelerini dile getirdi. AB, geçen yıl Gürcistan’a tam üyeliğe giden yolda ön adım olan aday ülke statüsü vermişti. Ancak AB ile Gürcistan arasındaki ilişkiler, Gürcü Rüyası partisinin Mayıs ayında tartışmalı bir “yabancı ajan” yasasını yürürlüğe koymasından bu yana önemli ölçüde bozuldu. Yurtdışından finansmanlarının %20’sinden fazlasını alan kuruluşların “yabancı etkisi ajanları” olarak kaydolmalarını zorunlu kılan yasa, Batı ittifaklarından uzaklaşma ve Rusya’ya yönelme sinyali verdiği gerekçesiyle eleştirildi.

AB temsilcisi, Gürcistan hükümetinin AB’ye karşı “dostça olmayan” tutumu nedeniyle Haziran ayından bu yana AB temsilcileri ile Gürcistan hükümeti arasında hiçbir toplantı yapılmadığını bildirdi. Bu diyalog kesintisi, AB üye ülkelerinin Gürcistan hükümeti tarafından desteklenen “Batı karşıtı ve Avrupa karşıtı söylemlere” nasıl yanıt verileceği konusunda iç tartışmalar yapmasının ardından geldi.

Herczynski ayrıca geçen ay, yaklaşan seçimlerin özgür, adil ve barışçıl olarak tanınmaması durumunda AB’nin Gürcistan ile vize serbestisi rejimini geçici olarak askıya almayı düşünebileceğini belirtti. Yasa, Gürcistan’ın 1991’de bağımsızlığını kazanmasından bu yana en büyük protestolara yol açtı ve muhalifler iki ay boyunca yasayı tersine çevirmeye çalıştı.

Bu çabalara rağmen yasa geçti ve bu durum sadece AB ile değil, aynı zamanda ABD ile de gergin ilişkilere yol açtı. Duruma yanıt olarak ABD, geçen ay BM Genel Kurulu sırasında Başkan Joe Biden’ın ev sahipliğinde düzenlenen bir resepsiyona Gürcistan Başbakanı Irakli Kobakhidze’ye yapılan daveti geri çekti.

Gürcistan’ın AB’ye katılım süreci, bu gelişmeler arasında bu yaz fiilen durduruldu ve bu durum Avrupa Birliği’ne katılma hedeflerinde önemli bir gerileme olarak kayda geçti.

Reuters bu habere katkıda bulundu.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

cumayerihaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu